Tips för den som vill skaffa hund

Det finns många som vill ha en fyrbent vän, en trogen hund som följer en dit man går och som alltid finns där för en. Men att vara hundägare är ett väldigt stort åtagande som man inte ska göra utan att tänka till ordentligt först.

Går du i tankar att skaffa dig en hund? Det är du inte ensam om, det är många som vill ha en hund och det är också många som tar steget och skaffar sig en. Men det är väldigt mycket som behöver stämma och ska fixas innan man skaffar den där hunden, och det gäller att inte göra några förhastade beslut. Det är trots allt ett liv det handlar om, och tar man inte hand om det på rätt sätt så kan hunden må väldigt dåligt och du kan i värsta fall bli åtalad för djurmisshandel om du missköter hunden. Så det gäller att förbereda sig innan man skaffar en hund, och det finns en hel del saker att tänka på:

  • Vilken sorts hund vill du ha? Börja med att utgå från vilken storlek den vuxna hunden kommer ha, vad känns som att det passar dig eller er? En liten hund, en mellanstor eller en stor hund? Börja sedan fundera över vilken form av ras ni vill ha. Här gäller det att inte bara utgå från utseendet, utan det gäller att kolla vad hunden avlats fram för och vilket lynne den har. En vallhund skiljer sig från en jakthund, och de kräver olika saker av ägarna. Vilken sorts pälsvård de behöver skiljer sig också mycket från hund till hund.
  • Det finns hundar som är lättare eller svårare att hantera, och här måste du fundera över hur mycket erfarenhet du egentligen har av hundar. Det kan nämligen bli riktig katastrof om du skaffar dig en hund som kräver mycket disciplin och tydligt ledarskap, och det visar sig att du saknar dem egenskaperna. Är det din första hund ska det vara en ras som är lätt att ta hand om.
  • Sedan ska du skaffa dig all den utrustning som behövs. Det är matskålar, koppel, hundbädd, borstar och kammar, leksaker med mera med mera. Mycket kan du beställa på nätet, offleash.se är en bra site för att köpa olika hundtillbehör.
  • Har du råd med hund? Den frågan måste du ställa dig och vara ganska ärlig med. Det är nämligen inte bara så att en rashund kan kosta uppemot 15 000 kronor, en hund kostar runt 10 000 kronor om året i form av foder, utrustning, försäkring, veterinär och så vidare.
  • Har du tid med hunden? Det är nämligen så att en hund inte ska vara ensam längre än fyra timmar i sträck, och skaffar du dig en valp måste du vara med den praktiskt taget dygnet runt. Har du ett heltidsjobb blir det alltså väldigt svårt om du inte kan ha hunden på kontoret. Hunden är inget du kan ha då och då när du tycker det är skoj, du måste kunna ha hand om den hela tiden.