Små hundraser

Små hundraser finns det gott om. Allt från Australisk terrier, Mops och den välkända kändishunden Chihuahua. Men, bara för att en ras är liten betyder inte det alltid att den för mindre liv eller tar mindre plats.

Vi de första tankarna om små hundar, är det ofta att de blir burna i famnen och när det vankas promenader så är det den lilla rundan runt huset som hunden orkar. Vilket inte är en hel osanning. Men om du planerar att skaffa dig en liten Mopps eller Dvärgpudel för att slippa de milslånga promenaderna samt att få en lugn och stilla hund bör du tänka om. Det är nämligen så att de små hundraserna är mer aggressiva än de större – över lag.

Taxen VS Rottweilern

Många förknippar taxar med bjäbb och en rottweiler med att ständigt försöka hugga tag i en och göra en till deras middag. Men, om sanningen ska fram är taxen, som även är en av Sveriges vanligaste hundar med 2500 registreringar årligen, även den argaste. Att ha en hundbur på resan är inte bara av vikt för att lättare transportera hunden eller för att resan ska bli bekvämare; det hindrar även hundarna från att löpa amok och går bärsärka på medresenärerna.

Amerikansk undersökning

Denna undersökning som ligger till grund för denna artikel är från en Amerikansk undersökning där de låtit 6000 hundägare bli intervjuade om deras husdjurs beteende. Att vad det är som får de mindre hundarna att vara mer aggressiva framgår inte. Dock kan man spekulera i att det kan vara en försvarsmekanism för dess ringa höjd och oskyldiga yttre. Genom ett aggressivt beteende kan de kanske skrämma bort de större (o)djuren

Topp tre mest aggressiva hundar

  1. Taxen – finns många storlekar gällande taxen: kanintax som är den minsta, dvärgtax till normaltaxen som är den största på 9 kilo.
  2. Chihuahuan – kändishunden som även är känd för sin intelligens och som kanske i vissa fall även överglänser ägaren.
  3. Jack Russel Terrier – en jaktterrier vilket då förklarar dess livliga och orädda temperament.

Vad vi kan trösta med är att även om det är större risk för att bli biten av en liten hund, än vad det är att bli av en stor, väljer nog de flesta av oss det första alternativet.