Så blir din tax en jakthund

Skulle du vilja träna din tax till att bli en jakthund? Taxen är en av våra mest omtycka jakthundar eftersom den är så liten och snabb. Men hur går man från valp till jakthund? Är det svårt? Och vad kan behövas för utrustning? Här kommer lite tips på vad man kan tänka på.

Ska du börja jaga är det klokt att ha bra utrustning som jaktradio. Det kan vara saker man inte tänker på som nybörjare men som är ett viktigt verktyg för att kommunicera med sitt jaktlag. Fördelen mot mobiltelefon är att du kan nå alla deltagare på en och samma gång. Jaktradion och din hund kommer vara dina två kommunikativa länkar ut och sträcker din och lagets jaktkapacitet.

Taxen är som de flesta av oss vet en populär jakthund. Det är till exempel orsaken till att den är så populär i Pargas. Den är expert på hjort och rådjur och är dessutom en trevlig sällskapshund. Jakten med tax blir dock oftast rätt kortvarig eftersom den inte rör sig särskilt bra i snön, utan fungerar då bättre under andra säsonger.

Vänj den vid jakt

För att träna din tax behöver den lång och kontinuerlig invänjning. Den ska till exempel vara mycket van vid skjutljud. Vänj den genom att röra er nära skjutbana – du själv ska föregå med gott exempel och inte reagera på ljuden. Om hunden blir orolig ska du inte bekräfta oron.

Träna också med dofter! Använd leksaker som luktar det viltdjur som du vill att den ska specialisera sig på. Se också till att utrusta hunden med gps-väst, för tyvärr förekommer bortspringningar och olyckor, som den hund vi kan läsa om i Norrteljetidning.se som fastnat i ett gryt.

Akta dig för en alltför intensiv träning, det kan leda till att din hund blir en så kallad ”jaktidiot”. Det betyder att den inte kommer när du kallar på den, eller att den drar iväg och jagar så fort den blir okopplad. Vill du läsa mer om vad som gäller och när man får jaktträna kan man läsa på Jägareförbundets hemsida.