Hund i vinterväderlek

Det är vinter ute och kallt i skog och mark. Men även ute på våra gator och torg. Vad finns det då att tänka på för den som är hundägare?

hund snöI Svensk Jakt går det att läsa om hur hundar är mer känsliga för temperaturskillnader än vad människor är. Särskilt känsliga är dessa pälsiga rackare för hög värme, men även för sträng kyla. Det senare kan vara aktuellt vid exempelvis jakt. Vissa raser av hundar är dessutom mer känsliga än andra. Taxar får inte starta på ett jaktprov om det visar sig vara kallare än tio minusgrader ute och djupare snö är femton centimeter. Det är vidare liknande med andra drivande raser, att vid besvärande väderleksförhållanden som storm, skare eller riktigt bitande kyla så ställer man helt enkelt in eller skjuter upp prov. Sträng kyla är bland annat ansträngande för hunden luftvägar och generellt för hela hundens kropp. Snön är vass för tassarna, luften är kall i lungorna och mer energi krävs för att prestera på ett sådant sätt om jakten ofta kräver av en hund. Jakttillbehör och allt för hunden hittar du på http://www.activeoutfit.se/sv/164-jakttillbehor.

Skydda hunden mot kyla

Även i Dalatidningen DT skriver om hur hundar lever farligt i kylan och hur man kan tänka när det råder vinterväderlek på våra nordliga breddgrader. Det är helt enkelt inte optimalt att lämna hunden utanför affärer och fikaställen en längre tid när det är kallt ute. Ändå sker det allt för ofta och det är inte sällan man ser en hund eller två som står och skakar och gnyr lite utanför ett kafé eller ett ICA. Ska hunden få vänta ute i kylan, se till att denna har ett täcka att värma sig i eller en jacka och en filt att stå på. Värm gärna upp hunden med en längre promenad innan så den själv har fått upp värmen lite tillsammans med pulsen. Skydda tassarna med tassalva utan vätska som förebygger sprickor, eller använd skor till tassarna.

Bästa vän

En person som verkligen behandlar sin hund som sin bästa vän är ingen annan än skidåkaren Sofia Henriksson, det går att om i en artikel i Expressen bland annat. Hunden är 4 år gammal, heter Cooper och är en korthårig Vorsteh. En ras som är både snabb och uthållig i skogen, men som även den måste skyddas mot bitande kyla då och då.